جاذبه های گردشگری ، به طور کل به تمامی منابع ، ویژگی ها و توانمندی های مورد نظر گفته می شود که بتوانند افراد و گروه ها را برای مقاصد مختلف مجذوب خود نماید.
رتبه دهم ایران منتسب به گزارش های رسیده از سازمان یونسکو ایران را در ده کشور برتر دنیا در زمینه گردشگری قرار داده است .
ایران با ثبت ۲۱ اثر تاریخی به طور مشترک با کشورهای برزیل ، اسپانیا و ژاپن در رتبه دهم این فهرست جای دارد ، در این فهرست کشورهای ده گانه ایتالیا با ۵۱ اثر ، چین ۴۸ ، اسپانیا ۴۴ ، فرانسه ۴۱ ، آلمان ۴۰ ، مکزیک ۳۳، هند ۳۲ ، بریتانیا ۲۹ ، روسیه ۲۶ و آمریکا ۲۳ اثر در رتبه های اول تا نهم جای گرفته اند .
همانطور که از این فهرست برمی آید رتبه و جایگاه جاذبه های گردشگری کشورهای مختلف جهان را چندان نمی توان مشاهده کرد بلکه این فهرست تعداد پرونده های آثار و بناهای تاریخی ثبت شده در یونسکو را نشان می دهد بنابراین لازم است تا مسئولان گردشگری ایران با توجه به پتانسیل گردشگری و جاذبه های تاریخی ایران دقت لازم را به خرج دهند ، به گونه ای که مسئولان با ایجاد امکاناتی چون حمل و نقل ، اقامت ، پذیرایی یک منبع گردشگری از یاد رفته و متروک را به جاذبه گردشگری پرطرفدار تبدیل نموده و با اقداماتی چون بازاریابی ، برنامه ریزی ، ظرفیت سنجی ، نیازسنجی گردشگران داخلی و خارجی را مجذوب این جاذبه ها کنند . در نهایت این اقدامات منجر به جلب نظر سازمان جهانی یونسکو می شود و تعداد بیشتری از جاذبه های ایران در این سازمان ثبت می شود .
ثبت آثار بیشتر در سازمان جهانی یونسکو باعث گسترش صنعت گردشگری ایران شده و به سبب چتری بودن صنعت گردشگری ، طیف بسیاری از صنایع را گرد هم آورده و به پیشرفت اقتصادی ایران کمک شایانی خواهد کرد .
در اینجا میراث تاریخی ایران در یونسکو را به اختصار نام می بریم ، به گونه ای که این ۲۱ اثر عبارتند از :
۱) چغازنبیل خوزستان
۲) تخت جمشید ( پرسپولیس )
۳) میدان نقش جهان اصفهان
۴) تخت سلیمان در آذربایجان شرقی
۵) ارگ بم
۶) پاسارگاد
۷) گنبد سلطانیه زنجان
۸) سنگ نبشته بیستون
۹) مجموعه کلیساهای ارمنی های ایران در آذربایجان
۱۰) سازه های آبی تاریخی شوشتر
۱۱) مجموعه تاریخی بازار تبریز
۱۲) آرامگاه شیخ صفی الدین اردبیلی
۱۳) مجموعه باغ های ایرانی
۱۴) مسجد جامع اصفهان
۱۵) برج گنبد قابوس
۱۶) کاخ گلستان
۱۷) شهرسوخته در سیستان و بلوچستان
۱۸) روستای میمند کرمان
۱۹) شوش
۲۰) قنات های ایرانی
۲۱) کویر لوت